Mars keşif robotları Polonya’da yarıştı

Mars keşif robotları Polonya’da yarıştı

Live Science tarafından geçilen haberde, Mars gezegeninin coğrafi yapısı örnek alınarak Polonya’da hazırlanmış olan özel bir pistte organize edilen Avrupa Mars keşif robotları yarışmasının geçtiğimiz hafta sonu başarı ile gerçekleştirildiği belirtildi.

Dünya’nın dört bir yanından gelen katılımcılar, öncelikli olarak konumlandırma ve örnek toplama alanlarında marifetlerini gösteren robotlarını görücüye çıkardı.

Temel amacı Dünya’nın tüm ülkelerinde eğitim gören öğrencilerin gelecekte Mars’a yapılacak insanlı seferlerde kullanılacak uzay teknolojilerinin geliştirilmesi süreçlerine iştirak etmesi ve deneyim kazanması olan yarışmanın organizatörü olan Polonya Mars Topluluğu isimli kuruluşun başkanı Lukasz Wilczynski, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, ‘‘Şu an Mars’ta sadece su ve organik hayata dair izler arayan robotlar görev yapmakta. Mars’a ilk ayak basacak insanlar olan Marsonotların ise yardımcı köpeklere benzer daha farklı robotlara ihtiyacı olacak’’ şeklinde konuştu.

Yarışmada boy gösteren tüm Mars keşif robotları zeminin yüzeyinden ve derinliklerinden kayaç örnekleri toplama, kamera yardımı olmadan verilen 3 ayrı koordinata ulaşma, arıza yapan bir reaktör modülünü onarma, depodan alınan yedek parçaları arıza yapan robotların tamir edildiği bölgeye götürme ve düzenlenen tören geçidine katılma gibi 5 ayrı kategoride yarıştı.

Robotların imalatı için yapılacak olan masrafların 15 bin dolar ile sınırlandırıldığı yarışmaya iştirak eden ekipler, söz konusu finansal kaynağı da kendi imkanları ile temin ettiler.

Avustralya, Bangladeş, İngiltere, Mısır, Hindistan, Kanada, Kolombiya, Polonya ve ABD’den gelen 24 ekibin katılımı ile 7 Eylül’de gerçekleştirilen bu yılki yarışmanın galibi ise Wroclaw Teknoloji Üniversitesi’nin tasarımı olan Scorpio isimli keşif robotu oldu.

Yorum bırakın