Rusya Mars’ta incelemelere başlayacak

Rusya Mars’ta incelemelere başlayacak

Rusyalı bilim adamları Mars’ın yüzeyini incelemek ve Ay’da gelecekte petrol yerine kullanılacak helyum-3 rezervlerini değerlendirmek niyetindeler.

Uzay incelemeleri Komitesinin Moskova’da düzenlenen ve 2 bini aşkın meşhur bilginin katıldığı 40. Konferansında ilgili incelemeler hakkında detayle bilgiler açıklandı.

Konferansa katılanlar şu fikirde birleştiler. Uzay zaman geçtikçe bize daha yakın oluyor. Uzay incelemeleri ortak çabalarla gerçekleştirilmelidir.

Rusyalı ve Avrupalı bilim adamlarının ortak projesi olan “Ekzo-Mars” belki şu sorunun cevabının bulunmasına yardım edecek: Mars’ta hayat var mı ya da var mıydı? 2016’da Mars’a doğru atılacak yörünge aracı Mars’ın atmosferinde metan’ın nasıl oluştuğunu belirlemek olanağını vererek “Rover” adlı yeni bir Mars robotu için iniş yerini seçecek. Rusya Bilimler Akademisi Uzay incelemeleri Enstitüsü gezegenler fiziği bölümü şefi Oleg Korablyov’un anlattığına göre “Rover” in prensip özelliği var. Bu Mars robotu güçlü bir sondaj aygıtı ile donatıldı. I metreyi aşkın derinlikte hayatın her hangi izlerini bulmak şansı artmaktadır. NASA tarafından Mars’a atılan “Curiozsity” uzay aracında bulunan Rus aygıtı, Mars’ta daha büyük derinlikte toprakta su ve buz oranının arttığını gösterdi. Böylelikle insanlık Mars’ın sırlarının çözümüne yaklaştı. Son verilere göre Mars’ta kar yağdığı de oluyor.

Rusya’nın Ay ile ilgili incelemeler programı da aynı derecede ilginçtir. Planlandığına göre 2015-te Ay yolunu tutacak “Luna-Glob” uzay aracı Ayın az incelenmiş kutuplarında incelemeler gerçekleştirmek olanağını verecek ve Ay’a yeni insanlı uçuşlara hazırlıklar yapılmasına yardım edecek. En önemlisi “Luna-Glob” Ay’daki helyum-3 rezervlerini değerlendirmek olanağını sağlayacak. Helyum-3 gerçekte geleceğin termonükleer yakıtıdır Bir ton helyum-3, 20 milyon ton petrolün yerini alabilir. Böylelikle Ay, çok önemli bir stratejik nesne haline geliyor. Londra’da çıkan Times gazetesinin geçenlerde bildirdiğine göre Çinli bilim adamları hatta Ay’da helyum-3 çıkarımını yola konularak Çin ekonomisinin enerji ihtiyaçlarının karşılanması ve helyum-3’ün dünyada yeni bir kuşak termonükeer reaktörler için yakıt olarak kullanılması olasılığı konusunda araştırmalar yapıyorlar.

Rusya Bilimler Akademisi Uzay İncelemeleri Enstitüsü müdürü Lev Zelenıy şu kanıdadır: Ayda insanın uğraşabileceği pekok işler var. Ayda astronomi ve radyoastronomi gözlem evleri ve uzay ışınlarının incelenmesi için özel gözlem evleri kurulabilir.

Yorum bırakın